Wat je moet weten over het nieuwe gebouw

Volgend collegejaar is het zover: het Instituut voor Media verhuist samen met andere instituten naar de nieuwbouw op de Heidelberglaan. Paduaan ging op zoek naar de antwoorden op jouw vragen.

Tekst: Dennis Hoogeveen. Beeld: Max Boltendal.

WAAROM GAAN WE VERHUIZEN?
In 2013 heeft de Hogeschool Utrecht het besluit genomen om efficiënter met ruimtes om te gaan. Het zou zonde zijn om geld uit te geven aan ruimtes die niet op een efficiënte manier worden gebruikt. Daar is een nieuw plan voor gemaakt waardoor er meer geld overblijft om te investeren in onderwijs.

Een groot deel van dat plan is dat Utrecht Science Park als één geheel gezien wordt. De gebouwen zijn voor alle studenten van de HU toegankelijk. Het is dus niet meer zo dat als je een bepaalde opleiding doet, je altijd in hetzelfde gebouw zit. Wel probeert de hogeschool zoveel mogelijk lesuren op hetzelfde instituut in te plannen.

HOE ZIET DAT ER DAN UIT?
Je ziet het op de foto’s, maar bouwkundig gezien is het één grote ruimte met een glazen plafond waardoor er veel licht naar binnen schijnt. Tussen de verdiepingen lopen allerlei trappen en bruggen kriskras door elkaar heen. Aan de zijkanten vind je roltrappen, die brengen je naar de tweede, vierde en zesde verdieping. Naar beneden kan alleen met de normale trappen, dus als je om vier uur ’s middags een snack uit de automaat beneden wil halen, moet je er eerst voor traplopen – dat is toch wat gezonder.

MET WIE GAAN WE HET NIEUWE GEBOUW DELEN?
Straks zitten zeven instituten samen in één gebouw. Ieder instituut heeft zijn eigen instituutsplein op een verdieping, voor het Instituut voor Media is dat de tweede verdieping. Op dat pleintje komen studenten en docenten samen en staan twee koffieautomaten met een kleine zithoek. De lokalen van het instituut zijn rondom dat pleintje te vinden.

GAAT HET WEL ALLEMAAL PASSEN, ZEVEN INSTITUTEN IN ÉÉN GEBOUW?
Het klinkt misschien als een onmogelijke opgave en organisatorisch gezien is het ook zeker een uitdaging, maar uiteindelijk gaat het volgens de HU gewoon lukken. Toch zul je waarschijnlijk ook lessen gaan volgen op bijvoorbeeld Heidelberglaan 7, het gebouw naast de nieuwbouw.

WAT VOOR KANTINE KRIJGEN WE?
In nieuwbouw zijn drie commerciële foodbedrijven, die allemaal rekening houden met veganistische en vegetarische dieetwensen. De één verkoopt Nederlandse broodjes, koffie en thee, de ander voornamelijk Italiaanse pasta’s en er zal ook sushi en wok te koop zijn.

HOE ZIT HET MET DE STILTERUIMTES?
Er zijn zogenaamde stille werkplekken, dat zijn afgesloten ruimtes waar twee personen aan het werk kunnen gaan. Door het gebouw heen zijn dat er 35. Daarnaast zijn er vijftien projectruimtes.

WAT GEBEURT ER NU MET STEF’S?
Er zal een nieuw café komen, HideOut, dat gerund gaat worden door de samenwerkende studieverenigingen. Goed nieuws voor iedereen die een warm hart toedraagt aan bardames Brigitte en Angelique: zij zullen hoogstwaarschijnlijk de drie cafés van de HU gaan aansturen. Er ligt ook nog een aanvraag klaar voor de gemeente om een terras aan het café mogelijk te maken. Elke verdieping grenst aan een dakterras waarvan het betreffende instituut mag bepalen of dat voor studenten toegankelijk is. Op de zevende verdieping is een dakterras dat sowieso voor iedereen opengesteld is, dus daar kun je altijd van het zonnetje en het uitzicht genieten.

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *