Student & Getekend

Zwaar onder narcose werd mijn arm helemaal opengesneden. Aan die operatie heb ik twee grote littekens op mijn linkerarm overgehouden.’ Op vijftienjarige leeftijd kwam Jim Brink (21, Journalistiek) na een gymnastiekoefening verkeerd te- recht. Hier heeft hij forse littekens aan overgehouden. Daar bleef zijn verzameling echter niet bij, hij heeft meerdere exemplaren verzameld in zijn leven.

Tekst: Stijn de Vries. Beeld: Fleur Born.

‘Van jongs af aan ben ik altijd een roekeloos jongetje geweest met meerdere littekens als gevolg. Tijdens gym moest ik over zo’n dikke mat springen. Fanatiek als ik was, vloog ik over de mat. Ik landde verkeerd op mijn linkerarm waardoor deze doormidden brak. Die avond lag ik op de operatietafel. Toen ik daar lag werd me verteld dat als ze een zenuw zouden raken, ik mijn arm nooit meer zou kunnen gebruiken.’

‘Gelukkig kon ik na de operatie alles bewegen, behalve een paar vingers.’ Dat was wel even schrikken. ‘Toen mijn vingers het uiteindelijk niet deden voelde het surrealistisch. Je gaat je dan meteen voorstellen hoe het zou zijn als je ze nooit meer zou kunnen gebruiken, dat is een raar gevoel. Na de operatie moest ik naar een fysiotherapeut om weer mijn vingers te leren bewegen.’

Bij ongeluksvogel Jim was het vorig jaar weer raak, dit keer was zijn rechterarm aan de beurt. ‘Het litteken op mijn rechterarm zorgde voor enorm veel stress. Een week voordat we op vakantie naar Amerika gingen viel ik van een brommertje af. Ik landde keihard op mijn elleboog toen ik over een paaltje reed. Toen ik bij de EHBO de röntgenfoto zag, kon ik zien dat het bot doormidden was. Ik was bang dat de drie weken Amerika niet door konden gaan en dat ik ook in mijn rechterarm ijzeren schroeven zou krijgen. Provincie Noord-Holland was aansprakelijk voor dat paaltje, dus ik dacht: ‘’I’m going to sue those bitches’’. Ik ben nog steeds bezig met die rechtszaak. Best komisch trouwens, dat ik twee armen vol ijzer heb. Ik begin een halve cyborg te worden.’

Jim schaamt zich niet voor zijn littekens. Sterker nog, hij wil ze benadrukken met een tattoo. ‘Het lijkt me heel vet om een tatoeage over mijn litteken heen te zetten. Ik vind het mooi om met mijn lichaam te spelen. Het is juist leuk om littekens te hebben en er anders uit te zien. Ik zou mijn littekens op mijn linkerarm wel willen houden als ik de tijd

kon terugdraaien. Ik vind ze best cool en vond de ervaring dat ik mijn vingers een tijd niet kon bewegen bijzonder. Mijn litteken op mijn rechterarm heeft gezorgd voor veel gezeik, dus die had ik liever niet gehad.’ De impact van de ongelukken zijn, hoe nuchter Jim er ook over praat, toch ergens blijven knagen. ‘Onbewust leef ik toch veiliger na mijn ongelukken. Ik stap niet net als mijn vrienden op een skateboard bijvoorbeeld. Zulke dingen laat ik tegenwoordig toch.’

In de modewereld, waar uiterlijk het belangrijkste is, worden zijn littekens gewaardeerd. ‘Twee jaar geleden begon ik met modellenwerk. Eigenlijk heb ik geluk met de plek waar mijn litteken zit, zo op mijn arm. Als het nou echt een lelijk litteken was, of eentje op mijn gezicht, dan was het minder geweest. Ik heb de Fashion Week in Milaan gelopen en ze zoeken daar juist naar authenticiteit, dus mijn littekens werken dan in mijn voordeel. Ik heb het geluk dat ik door mijn modellenwerk best zelfverzekerd over mijn uiterlijk ben geworden, dus ik vind die littekens niet erg. Maar ik kan begrijpen dat, als je al onzeker over je lichaam bent en dan ook nog littekens krijgt, je daar extra onzeker van kan worden. Bij mij heeft het positief uitgepakt. Die littekens definiëren toch wel een beetje wie ik ben. Ze laten dat roekeloze jongetje van vroeger zien, wat ook een onderdeel is van wie ik nu ben.’

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *