Column: druk

Tekst: Gizelle Mijnlieff. Beeld: Fleur Born.

Naast dat ik hoofdredacteur ben van dit prachtige magazine, ben ik ook baliemeisje bij een yogastudio. De mensen die daar komen zijn van alle soorten en maten, maar één ding hebben ze vaak gemeen: ze zitten tegen een burn-out aan. De technologische ontwikkelingen gepaard met de prestatiemaatschappij zijn goed voor de inkomsten van mijn yogaschool, kun je stellen.

Bij de vraag hoe het met iemand gaat, hoor je om de haverklap ‘tsja, druk!’. Maar waar hebben we het eigenlijk zo druk mee? Er staat altijd wel iets op de planning en we voelen druk van veel verschillende kanten. Je houdt allerlei balletjes in de lucht met school, werk, ambities, vriendschap en liefde.

Naast dat je moet presteren voor je toekomstige carrière, moet je natuurlijk ook leuke dingen meemaken en er goed uit zien. Vervolgens kun je dat weer laten zien op je sociale media, waar het lijkt alsof iedereen een leuk leven heeft.

Vergeet niet: iedereen maakt ook stomme dingen mee, dit zetten we alleen niet zo snel op het internet. Dingen waarvan je het gevoel hebt dat je het móet doen, horen dingen te zijn die je wíl doen. Als dat niet zo is, wees dan niet bang om de ruimte te nemen iets in je leven te veranderen. Vergelijk jezelf niet te veel met mensen die het online beter lijken te hebben. Vaak zijn het de mensen die naar de buitenwereld het meest succesvol lijken, die compleet leeggezogen bij mij op de yogaschool aankomen.

Het is niet zo gek dat je zo snel naar je telefoon grijpt: de knapste koppen in Silicon Valley verdienen hun geld met jou zoveel mogelijk naar je telefoonscherm te laten staren. Met als resultaat dat wanneer jij een momentje ‘niks’ hebt, je op je telefoon kijkt. Je hersenactiviteit blijft actief als je dat aan het doen bent, daardoor is er weinig ruimte om alle dingen die je doet te verwerken.

Leg je telefoon weg en doe een keertje niks. Prik door je bubbels heen en laat menselijke interactie het altijd winnen van een kick op likes. Ga je ambities achterna, maar laat de druk om te presteren niet je gemoedstoestand bepalen. Geniet van het leven en bovenal: geniet van deze Paduaan.

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *