Biertje met: Cecile Koekkoek

Ze is trotse hoofdredacteur van de VARA-gids, was werkzaam bij Pauw en
is commissaris van NAC Breda. De goedlachse Cécile Koekkoek (45) is van vele markten thuis. ‘Ik ben wel realistisch: met de tijdschriften gaat het niet zo goed. Toch hou ik meer van het geschreven woord dan van televisie.’

Tekst: Max de Valck. Beeld: Fleur Born.

HOELANG WERK JE AL BIJ DE VARA-GIDS?
‘Zeventien jaar geleden ging ik er voor het eerst aan de slag. VARA was vroeger de progressieve omroep van Nederland. Inmiddels zijn we gefuseerd met BNN. Ik denk als je BNN en VARA samenbrengt dat progressief wel de gemene deler is. Dat uit zich met name met originele invalshoeken, maar ook de ouderwetse VARA-gedachte, namelijk: verheffing van het volk. Dat je lichte onderwerpen op een intelligente manier benadert en zware onderwerpen op een lichte manier. Dan is het voor iedereen toegankelijk.’

JE BENT OOK EEN SPORTFANAAT. HOE UIT ZICH DAT?
‘Ik ben commissaris bij NAC Breda en de liefde voor de sport is enorm. Niet omdat ik zelf zo goed kan sporten, maar meer uit bewondering. Ik heb bewondering voor mensen die daar zo ontzettend goed in zijn. Met name voetbal, schaatsen, wielrennen, een beetje de geijkte sporten. Met voetbal heb ik ook fascinatie voor de wereld eromheen. De voetbalwereld is echt een krankzinnige wereld en die wordt alleen maar gekker en gekker.’

HOE IS HET OM ALS VROUW IN ZO’N MANNENWERELD TE ZITTEN?
‘Ze vinden het zelf heel erg vooruitstrevend en ik word er regelmatig mee geconfronteerd. Ze nemen me wel serieus. Het is niet zo dat ik word weggezet als iemand die er niets van afweet. Als ik ergens geïrriteerd over ben, zeggen ze daarna wel tegen me: “We zijn toch nog wel vriendjes, hè?”. Dat zijn van die dingen die ze nooit tegen mannen zouden zeggen. Toch denk ik dat die vrouwelijke blik zeer bruikbaar is in de harde voetbalwereld.’

HOE WAS HET OM BIJ PAUW IN DE TELEVISIEWERELD TE WERKEN?
‘Ik werk nu al zeventien jaar bij de VARA-gids. Ik heb het daar heel erg naar mijn zin, omdat het precies het blad is wat ik wil maken. Omdat ik het al zo lang doe, wilde ik weten hoe het is om mijn opgedane kennis toe te passen bij een televisieprogramma. Ik kreeg de kans te onderzoeken hoe zij te werk gaan, dat was heel tof!’

HOOP JE OP EEN CARRIÈRESWITCH NAAR TELEVISIE?
‘Het is niet zozeer dat ik dat hoop, maar met tijdschriften gaat het niet zo heel erg goed. De oplage van de VARA-gids is nog wel hoog en dat blijft ook nog wel een tijdje zo. Toch zit er niet veel toekomst in; ik ben wel realistisch. Ik weet heus wel dat wij geen jonge abonnees erbij krijgen. Uiteindelijk hou ik meer van het geschreven woord, dan van televisie. Kun je nog zo’n leuk blad maken, maar het blijft een omroepblad.’

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *