U-spot met Eva Salomon

Tekst & Beeld: Barbara Vollebregt

Onze studentenstad bruist van de speciale plekken. Een IvM-student neemt ons mee op pad. Deze editie: Eva Salomon (23, Journalistiek).

Achter een garagedeur, net naast station Vaarsche Rijn, zit een koffietentje verstopt. ‘Deze koffietent heet Brauhaus1 en wordt gerund door een groep jongens met liefde voor koffie. Ze hebben hier alle soorten filterkoffie die je kunt bedenken en als je door de zaak heen loopt naar achteren, is daar het plantenasiel en een werkruimte voor creatieve startups.’ Eva bestelt een cappuccino en gaat zitten naast een platenspeler. Ze pakt een plaat uit een kist op de grond en zet hem aan op de platenspeler. ‘Het leuke aan deze plek is dat het echt voelt als een huiskamer. Je kunt hier bijvoorbeeld ook spelen op een oude Nintendo die aangesloten is op een tv. Ik spreek hier vaak af met vrienden, daar is het de perfecte plek voor.’

Van station Vaartsche Rijn pakt Eva de fiets naar Theatercafé De Bastaard2 op Jansveld nummer zeventien. Een café met oneindig veel speciaalbiertjes, ook op de tap. ‘Ik ga hier zelf vaak heen met dates’, zegt Eva, ‘Vooral omdat er hier genoeg andere dingen te doen zijn als de date niet zo leuk is als je dacht’, lacht ze. ‘Je kunt hier poolen, ze hebben vaak live-optredens en stapels spellendozen om je te vermaken.’ Daarnaast hebben ze een schattige binnentuin waar je vooral in de zomer tot laat kunt zitten. ‘Het enige probleem met deze plek is dat de dates die ik hier heb gehad altijd tegenvallen als ik die persoon bij een volgende date op een andere locatie zie. Het is een soort magische plek waar dates altijd leuk zijn. Behalve dan die keer toen ik bij het poolen tijdens de eerste poging niet eens een bal kon raken. Dat was best gênant.’

Een stukje verder op zet Eva even later haar fiets neer naast een groot gebouw langs het kanaal in de Utrechtse wijk Lombok. ‘Dit is mijn lievelings tweedehandswinkel’, zegt ze als ze Emmaus3 binnenloopt. ‘Het is een vintagewinkel met spullen voor heel lage prijzen. Daarnaast krijgen studenten met hun studentenpas vijfentwintig procent korting.’ Eva duikt de kledingrekken in op zoek naar een nieuwe vondst. ‘Ik heb hier laatst mijn lievelingstrui gekocht voor drie euro. Hij is blauw met gele strepen, van badstof en er staan twee muizen op. Het was echt de beste aankoop ooit.’ Emmaus wordt gerund door mensen met een beperking en heeft alles wat studenten nodig hebben; van servies tot schilderijen en van bankstellen tot bontjassen. ‘In Lombok kennen mensen deze winkel wel, maar daarbuiten is het nog bij weinig mensen bekend. Het is mijn lievelingswinkel in de leukste wijk van Utrecht, mijn wijk, Lombok.’

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *