Student & Genderneutraal

Tekst: Max de Valck. Beeld: Fleur Born.

Iemand die zich niet man óf vrouw voelt, maar zich als genderneutraal identificeert. We horen er steeds meer over. HEMA startte een genderneutrale kledinglijn en de NS spreekt haar passagiers nu aan met ‘beste reizigers’ in plaats van ‘dames en heren’. Finette Oele (19, Journalistiek) is genderneutraal.

Het genderspectrum kent veel termen die nog lang niet bij iedereen bekend zijn. Pangender, genderfluid, demigender, genderqueer, agender. ‘Ik vind niet dat iedereen alle gendertermen uit het hoofd moet weten, maar het zou handig zijn als er wat meer basiskennis is over bepaalde termen’, zegt Finette. ‘Veel mensen denken bijvoorbeeld dat sekse en gender hetzelfde is. Gender hoeft niet per se gekoppeld te zijn aan het geslacht waar je mee geboren bent. Het heeft meer te maken met je persoonlijke beleving.’ Als meer mensen dat zouden begrijpen, kan dat volgens haar al een hoop misstanden oplossen.

‘Ik zou nooit in een gesprek zeggen: “Ik ben Finette, negentien jaar en genderneutraal.” Als je kijkt naar het stereotype vrouw, of alles wat bij het vrouw zijn hoort, sta ik daar heel ver vanaf. Maar ik voel me ook niet helemaal man en dat zou ik ook niet willen worden.’ Het spectrum is voor Finette veel breder. Ze zit er tussenin en zou daarom het best omschreven kunnen worden als genderneutraal.

‘Mijn ouders waren er altijd heel chill over, wat ik pas realiseerde toen ik ouder was. Jurkjes die ik aankreeg, trok ik meteen uit en ik werd enthousiast van voetbalshirts. Lang haar was ook niet mijn ding: ik heb al sinds ik klein ben kort, opgeschoren haar.’ Vrij snel begon haar moeder in te zien dat kleren kopen bij de meisjesafdeling geen zin had, Finette droeg ze toch niet. ‘Ik kan me voorstellen dat mijn moeder er veel vragen over kreeg, maar ze gaf weinig fucks: “Het is gewoon een meisje, dit is wat zij leuk vindt”, zei ze dan.’

Finette was jong toen het idee al door haar hoofd spookte: ze was misschien in een verkeerd lichaam geboren. ‘Ik deed alle dingen die jongens ook doen. Ik had allemaal jongensvrienden en ik snapte niet

waarom mensen met Barbies en Baby Born’s zouden spelen, als je ook een voetbal hebt’, vertelt Finette. ‘Ik kreeg zo vaak de opmerking dat ik eruit zag als een jongen, dat ik dacht: als ik nou gewoon een jongen was, had ik al deze shit niet gehad.’ Naarmate ze ouder werd, verdween dat idee. Niet alleen was ze er niet honderd procent zeker van dat ze een jongen wilde zijn, ook wilde ze haar vriendschappen niet op het spel zetten. ‘Het maakt niet uit hoe goed een relatie met iemand is. Als jij opeens van geslacht verandert, heeft dat invloed op de hele vriendschap. Niet omdat ze het niet accepteren, maar omdat het zo’n intense verandering is. Ik had dan liever dat sommige mensen het niet begrepen en kutvragen stelden, dan dat vriendschappen zouden stuklopen.’

Finette valt op jongens en op meiden. ‘Het enige waar ik last van heb is dat mensen mij zien als jongen. Ik heb op een feestje weleens gehad dat ik met een meisje aan het praten was. Vervolgens had ze het over een jongen tegen iemand anders en wees ze naar mij. Ik vond dat wel heel kut.’ De hele opgebouwde dynamiek is vervolgens, aldus Finette, weg. Al gebeurt het niet wekelijks, het is voor haar wel moeilijk. ‘Als mensen mijn situatie van tevoren kennen, dan is het eigenlijk hetzelfde als bij iedereen. Het is die verwarring in het begin wat het moeilijk maakt.’

Als ze de keuze had, dan was er geen scheiding tussen man en vrouw. ‘Het maakt mij inmiddels niet meer uit dat ik bij de mannenafdeling sta te kijken en gekke blikken krijg. Dat geldt ook voor wc’s. Het is wel fijn als er een optie is voor bepaalde mensen die niet weten naar welke wc ze moeten gaan. Dat er een soort tussenweg is’, zegt Finette. ‘In mijn ogen zou je daar heel veel mensen blij mee kunnen maken.’

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *