Een Belgisch biertje met Lars Gierveld

Tekst: Dennis Hoogeveen. Beeld: Fleur Born.

Lars Gierveld (37) is voor het vijfde jaar op rij één van de presentatoren van het televisieprogramma Rambam. Het onderzoeksprogramma zorgde begin dit jaar met undercoverbeelden voor opschudding bij studentencorpora. Lars: ‘Na de opnames van een seizoen Rambam moet ik altijd een paar weken uitrusten.’

MET WELK BIERTJE RUST JE HET LIEFST UIT?
‘Ik ben zeker te porren voor een lekker Belgisch tripel biertje. En dan drink ik die het liefst in café Waterloo in Amsterdam. Als student kwam ik daar vaak met een vriendengroep. Nu kom ik er nog steeds veel. Ik heb er met eigenaresse en barvrouw Inge echt een hechte band opgebouwd. Ze is een soort tweede moeder voor me. Als mijn eigen moeder, die nu in Spanje woont, mij komt opzoeken in Amsterdam, neemt ze altijd even tijd om met Inge af te spreken. Daar mag ik niet bij zijn, want dan bespreken ze hoe het met me gaat. Fantastisch vind ik dat.’

BEN JE TEVREDEN MET DE AFLEVERINGEN VAN RAMBAM?
‘Zeker! Het team was dit jaar erg sterk. De kijkcijfers zijn ook beter dan vorig jaar, al weet ik dat het vier jaar geleden nog beter was. Dat heeft denk ik met NPO3 in het algemeen te maken. De zender kampt al een tijd met een afname in kijkcijfers. Als je kijkt naar relevantie dan gaat het seizoen heel goed: we hebben een aantal belangrijke zaken kunnen aantonen en er worden weer Kamervragen gesteld. De onderwerpen zijn nog lang niet op, er zijn nog genoeg zaken te bevragen. Rambam kijkt met een bepaalde blik naar de wereld. We stellen vragen als: “klopt dit wel? En waarom zijn de dingen zoals ze zijn?”

IS DE WERELD VERBETERD NA VIJF JAAR LARS BIJ RAMBAM?
‘Haha! Dat is maar net hoe je het bekijkt. Mijn allereerste aflevering ging over AstroTV. Dat was een geweldige aflevering waarbij we hebben aangetoond dat het doorgestoken kaart is. Maar er is geen fuck veranderd, want die paragnostische onzin is nog steeds op tv te zien. Nadat we politiebureaus testten op hoe ze omgaan met gevonden portemonnees, zijn er wel dingen veranderd. Een bedrijf waarvan wij vorig jaar de werkwijze onthulden, moet drie miljoen euro terugbetalen aan de gedupeerden. Dat voelt wel goed.’

WAT GA JE NA DEZE RUSTPERIODE DOEN?
‘Dat weet ik nog niet helemaal zeker. In mijn vakantie kan ik altijd overdenken wat ik wil gaan doen met mijn werk en mijzelf. De break is nog niet lang genoeg geweest om daar nu antwoord op te geven, maar ik ben al wel voorzichtig in gesprek over een project dat ik al heel lang wil doen. Wat dat precies, kan ik echt nog niet zeggen. En ik wil eerst dus even mijn rustperiode afmaken, dat mag ook wel na zo’n druk seizoen Rambam.’

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *