Dierbaar: Lisa Kroesen met haar konijnen

Tekst: Barbara Vollebregt. Beeld: Fleur Born.

Een huisdier is er in allerlei soorten en maten. In Dierbaar spreken wij studenten die geen doorsnee huisdieren hebben. Zij zijn de eigenaren van sissende slangen, pratende papegaaien of razende ratten. Deze editie: Lisa Kroesen (19, Journalistiek) met haar konijnen.

STEL JEZELF EN JE KONIJNEN EENS VOOR!
‘Ik ben Lisa en ik heb twee konijnen: Vino en Nova. Ze zijn broer en zus en ik heb ze samen met mijn huisgenoten gekocht via Marktplaats. We kwamen op het idee tijdens een avondje bankhangen. Een dag later liepen ze in ons huis. Het was best wel impulsief, ik heb het mijn ouders ook nog niet durven vertellen.’

BROER EN ZUS DUS, VINDEN ZE ELKAAR OOK EEN BEETJE AARDIG?
‘Uhm, ze vonden elkaar wel lief maar toen hebben we Vino, het mannetje, laten castreren. Om daarvan te herstellen moest hij in een apart hok worden geplaatst. Sindsdien is het altijd ruzie. Nova is een bitch geworden en als we ze samen los laten gaan ze vechten achter de wasmachine.’

EN DAN?
‘Dan vinden we dus allemaal plukken konijnenhaar. En moeten we ze met een garde of spatel achter de wasmachine vandaan zien te krijgen.’

HET IS DUS NOOIT MEER ECHT GOED GEKOMEN?
‘Niet echt, maar we houden ze daarom in een aparte hokken. En als je er een tegelijk uithaalt dan gaat het gewoon goed hoor. Als je ze dan kan knuffelen na een dag school of werken dan komt er een moederinstinct naar boven en is alles weer goed.’

WAT IS HET GEKSTE DAT JE MET ZE HEBT MEEGEMAAKT?
‘Ik denk het moment dat we erachter kwamen dat ze ook kunnen traplopen. Hun hokken staan nu op de gang op de tweede verdieping. We lieten ze voordat ze rivalen werden nog wel eens los en toen is Nova een keer van de trap gevallen. We hoorden een harde bons maar ze liep vervolgens vrolijk verder.’

ALS JE KUNT TERUGKEREN NA JE DOOD, ALS WELK DIER ZOU JE DAN WILLEN TERUGKOMEN?
‘Een hond, die zijn echt onderdeel van een familie en ze krijgen meer liefde.’

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *