Een blond biertje met Tex de Wit

Tekst: Gizelle Mijnlieff. Beeld: Fleur Born.

Na een studie Bedrijfswetenschappen besloot Tex om de mediakant op te gaan. Hij deed twee mediastudies en koos vervolgens weer voor een andere richting: comedy. Nu werkt hij sinds 2014 als schrijver voor Zondag met Lubach, waar journalistiek en comedy een succesvolle combinatie vormen.

WAAR KOMT JE MEDIA INTERESSE VANDAAN?
‘In mijn derde jaar van Bedrijfswetenschappen ging ik een half jaar naar Zuid-Afrika voor een minor, waar ik mediagerelateerde vakken ging volgen. Dit beviel, dus daarna ben ik Media en Cultuur gaan studeren om vervolgens nog Journalistiek te doen. In Zuid-Afrika werd ik verliefd op mijn Amerikaanse buurmeisje. Daarna hebben we vijf jaar een lange-afstandsrelatie gehad.’

HOE GINGEN JULLIE OM MET DIE AFSTAND?
‘Na mijn studie Media en Cultuur ben ik acht maanden in Amerika geweest. Ook zij heeft hier een Master gedaan. Het was niet altijd makkelijk, maar inmiddels zijn we twee jaar getrouwd en hebben we twee dochtertjes. Ik kan heel erg opgaan in het met mijn kinderen zijn, soms ben je opeens drie dagen verder.’

WAT BEN JE GAAN DOEN TOEN JE KLAAR WAS MET STUDEREN?
‘Op dezelfde dag dat ik mijn scriptie af had trad ik voor het eerst op in het Comedy Café in Amsterdam. Ook werkte ik bij AT5 nieuws, maar daar ben ik gestopt. Om me volledig op comedy te richten. Leuk aan comedy en journalistiek is dat je veel verschillende platformen kunt gebruiken, bijvoorbeeld op de radio, tv, in het theater of in boekvorm. Ik zie mijn beroep als dingen met comedy, het is heel leuk dat het niet één ding hoeft te zijn.’

HOE BEGON HET AVONTUUR BIJ ZONDAG MET LUBACH?
‘We begonnen in 2014 met de gedachte dat het een leuk programma moest zijn en dat is nog steeds erg belangrijk. Ikzelf zit in het schrijfteam, dat zijn zeven mensen. Als het programma loopt kijk ik aandachtig naar nieuws, met een soort knop aan; kunnen we dit gebruiken? Zie ik iets grappig gebeuren? Gaat er iemand op zijn bek terwijl die het journaal presenteert? Het kan van alles zijn. Je weet natuurlijk aan het begin van de week niet echt wat de onderwerpen worden en gedurende de week kom je daar pas achter.’

HOE VERLOOPT DIE SAMENWERKING?
‘We werken met zijn allen naar een script toe, zo vullen sommige mensen dingen aan. We wisselen ook door zodat er telkens weer een nieuwe visie op een plan komt en het vers blijft. Zo werkt iedereen een beetje aan alles, heel collectief. Als het er eenmaal ligt op zondagmiddag, hebben we dat ook met zijn allen zo gemaakt.’

MENSEN AAN HET LACHEN MAKEN OF MENSEN INFORMEREN?
‘Aan het lachen maken, maar het is makkelijker om mensen aan het lachen te maken als er iets onder ligt. Daardoor kan het hand in hand gaan. Als het een belangrijk onderwerp is en het schuurt een beetje, dan lach je ook harder. Comedy is soms ook wel een serieus vak. We nemen humor heel erg serieus. We kunnen heel lang over een grap discussiëren. Soms zit er een stuk fruit in een grap en dan ontpopt er een verhitte discussie of het een kiwi of een banaan moet zijn.’

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *