‘We deelden handtekeningen uit in Japan’

Paduaan: Vrije Ruimte

Op de FCJ zijn we goed in uitstellen, bier drinken en karaoke. Maar tussen al die heftige schoolkwesties door, moet ook ruimte zijn voor wat ontspanning. Muzikale mannen Tom, Jeffrey en Jaap maken hun eigen deuntjes.

Tekst: Liselot van der Klift en Marloes Kamer       Beeld: Alex van de Sande

 

MEOW MEOW EN JEFFLOCKS
Tom Sterk en Jeffrey Buizerd (beide 26, DMC) maken een mix van onder andere tekno (iets dat lijkt op techno en hardcore) en breakcore (iets met drum & bass). Ze traden op in Japan, Engeland en Polen en in maart 2017 komt hun eerste LP uit.

 

Jullie muziek klinkt als een gigantische moodswing. Het gaat van hello kitty-achtige blijheid naar hardcore. Hoe zijn jullie hiermee begonnen?

Tom: ‘We waren op een feestje waar ze een zaal met tekno hadden en een zaal met breakcore. We vonden het chill om steeds te switchen tussen die zalen, dus we zijn zelf muziek gaan maken waarin die stijlen samenkomen. Inmiddels hebben we 150 tracks gemaakt, bij labels in Nederland, België, Engeland, Taiwan en Japan.’

 

Oh, zijn jullie de Justin Bieber van deze scene?

Jeffrey: ‘Niet echt. Er was wel een meisje dat heeft gespaard om ons naar Engeland te halen zodat we konden optreden. Daardoor kon ze zelf niet op vakantie. Ook hebben we opgetreden in Polen, Schotland en Duitsland.
Tom: In Japan heb ik na een optreden handtekeningen uitgedeeld. Dat was heel vet en heel vreemd.’

 

Hoe zijn die feesten? Zit iedereen aan de drugs?

Jeffrey: ‘Nee, dat valt op zich wel mee. Er zijn geen stereotypes. Iedereen accepteert elkaar, maar de community heeft wel echt een hekel aan nazi’s enzo. Je zult nooit een rechtse kant in breakcore tegenkomen.’

 

Hoe dans je op deze muziek?

Tom: ‘Ik sta een beetje met m’n armen te zwaaien, weet ik veel. Soms gaan een aantal gabbers weg omdat ze de muziek niet trekken, maar dan denkt de rest van de breakcore-lui: prima, ga maar.’

 

Oké. Schiet jullie nieuwe muziek al op?

Tom: ‘Onze eerste eigen LP komt in maart 2017 uit. We maken een split: een paar tracks van hem, een paar van mij en een paar samen. En ook een dubbele split, want we willen een mix tussen tekno en breakcore.’

 

Dat klinkt complex.

Tom: ‘Ja, het is een beetje vaag, maar zo zit het wel. Alles mag, het maakt geen zak uit.’

Luister op Soundcloud: Meowdx en Jefflocks

Paduaan: Vrije Ruimte

 

JAAP SMIT
Jaap Smit (22, Journalistiek) is oprichter van de muziekwebsite Lluid en timmert ook nog eens aan de weg met zijn band September ’94. In december 2016 brachten ze hun eerste single Pain Of Pleasure uit.

 

Wat is er speciaal aan jouw basgitaar? 

‘Er zit een veertje van de vogel van de drummer op. Hij leeft nog hoor, het lijkt wel een eerbetoon zo.’

 

Je eigen band heet September ’94, hoe gaat het daarmee?

‘We hebben laatst onze eerste single uitgebracht, Pain of Pleasure. We hebben er ook aan gedacht om een kerstsingle uit te brengen. Maar die moeten we eerst even goed in de vingers krijgen.’

 

Kerst is net geweest, een paasnummer anders?

‘Die zijn er nog niet echt, hè? Daar kunnen we wel ons unieke sellingpoint van maken. Weet alleen niet waar het over moet gaan, eitjes?’

 

Hmm, dat zou ik niet doen. Hebben jullie al groupies?

‘Nog niet. De vacature staat open.’

 

Zouden jullie ooit meedoen aan The Voice of X-Factor?

‘Lastig. De gitarist en ik zingen en dat klinkt met een band wel oké. Maar ik weet niet of ik solo ook volle zalen zou trekken. ‘

 

Zijn er weleens mensen weggelopen tijdens een optreden?

‘Nee, dat niet. We hebben een keer op een festival gespeeld waar we op het laatste moment aan de line-up werden toegevoegd. We moesten het festival openen en er was nog helemaal niemand. Dan sta je gewoon je best te doen voor een leeg veldje. Gelukkig kom je wel over dat gevoel van ongemakkelijkheid heen.’

 

Hoe ben je op het idee gekomen om een muziekwebsite op te zetten?

‘Ik las weleens recensies van albums waar ik het echt niet mee eens was. Toen leek het mij leuk om het gewoon zelf te gaan doen. In het begin was het een heel simpel WordPress-blogje met de naam muziekrecensies.wordpress.com. Niet echt sexy. Toen hebben we het hernoemd naar Lluid.’

 

Worden die recensies een beetje gewaardeerd?

‘Ruzie heb ik er nooit om gehad, maar vage reacties wel. Ik heb weleens een album van Linkin Park gerecenseerd, een jaar nadat ik was begonnen. Iemand reageerde daarop: “De recensent zou zich eens moeten penetreren met een cactus.”’

Check de website: www.lluid.nl

Paduaan: Vrije Ruimte

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *