U-spot: Yara Agterberg

Theatercafe Springhaver

Theatercafe Springhaver

Onze studentenstad bruist van de speciale plekken. Een FCJ-student neemt ons mee op pad. Deze editie: Yara Agterberg (19, Journalistiek)

Tekst: Liselot van der Klift       Beeld: Alex van de Sande

 

De standaard plek waar Yara haar dates mee naartoe neemt is het Springhaver theater. ‘Wie niet van Springhaver houdt, houdt niet van mij’, lacht ze. De gezellige kroeg van het theater voelt aan als haar tweede woonkamer: ze komt hier al over de vloer sinds ze vier is. ‘Ik vind het vooral leuk om te zien hoe ik met de plek ben meegegroeid. Vroeger kwam ik hier voor de warme chocomelk, later is het de plek geworden waar ik mijn liefde voor arthouse films heb ontdekt.’

 

‘WIE NIET VAN SPRINGHAVER HOUDT, HOUDT NIET VAN MIJ’

 

In café de Morgenster is Yara voor het eerst goed dronken geworden. ‘Toen ik vijftien was kon ik nergens aan drank komen’, vertelt ze. ‘Dit was de enige kroeg waar mijn ID niet werd gecheckt. Achteraf bleek dat de barvrouw die ons nooit om onze ID vroeg een oogje op ons had.’ Toen Yara die anekdote een jaar geleden aan haar Tinderdate vertelde, bleek de barvrouw al de hele tijd achter haar te staan. ‘Ik kan alles horen schat’, zei ze met een plat-Utrechts accent.

Een goede plek om je levenslessen vandaan te halen is boekhandel De Wijze Kater. Als haar moeder vroeger tussen de spirituele boeken zat te neuzen, mocht Yara helende stenen uitzoeken. Inmiddels komt ze hier ook voor zichzelf. ‘Ik ben wat bewuster gaan leven en meer mijn hart gaan volgen’, vertelt ze. ‘Hierdoor ben ik eigenzinniger en onbevangen geworden. Ik leef nu wat meer als Pippi Langkous.’ Vanuit haar interesse in spiritualiteit heeft ze zich ook een tijdje bij een tantra commune aangesloten. Tantra eert seksualiteit als de meest oorspronkelijke bron van levenskracht. ‘Hoewel het niet helemaal mijn ding was, is de bizarre ervaring wel heel goed voor me geweest’, zegt ze. Yara leerde in de commune niet zoveel waarde te hechten aan labels en vooroordelen. Toch vond ze het iets te heftig. ‘Er zijn moeders en dochters die vrolijk met dezelfde man naar bed gaan.’

Boekhandel de Wijze Kater

Boekhandel de Wijze Kater

Cafe de Morgenster

Cafe de Morgenster

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *