Tim den Besten: “Als ik Yolanthe tegenkom, ren ik héél hard weg”

Geen nieuwe content, maar wel heel erg leuk! Voor het geval je Paduaan #3 van 2014-2015 niet hebt kunnen bemachtigen: hier lees je alles terug. 

Tekst: Yara Mens Beeld: Marleen Stoker

Is columnist, televisiemaker en ‘dingenbedenker’

Werd bekend door de docu Een man weet niet wat hij mist (2013)

Kan niet tegen Yolanthe Sneijder-Cabau

Als je Tim den Besten (27) niet kent van de programma’s Oudtopia, Beestieboys of van zijn VPRO-columns, dan ken je ‘m wel van de bijzondere docu Een man weet niet wat hij mist (2013). Hoe was het om als homo seks te hebben met een vrouw… voor de camera?

Vertel, waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?
Ik schrijf iedere week columns voor VPRO.nl en ik ben bezig met brainstormen voor een derde seizoen van Beestieboys (kinderprogramma). Dit seizoen wordt langer en mijn rol wordt groter, dus extra veel werk! In maart beginnen we met opnemen. Ik ben ook bezig met ideeën voor een nieuwe documentaire of serie.

In de docu Een man weet niet wat hij mist, van jou en Nicolaas Veul, ziet de kijker hoe jij voor het eerst seks hebt met een vrouw. Hoe was dat voor jou?
Het ging om twee heftige dingen; seks hebben voor de camera én seks hebben met een meisje. Maar ik moet zeggen dat de camera juist hielp bij de seks.

Waarom?
Ik durf meer voor de camera. Ooit ben ik van de Euromast geabseild voor een filmpje. Normaal zou ik dat nooit doen, maar met een camera erbij heb ik toch een soort stok achter de deur. Zo voelde het in dit geval ook.

Wat was de boodschap die jullie over wilden brengen?
We denken teveel in hokjes: je bent homo óf hetero. Ik zou graag willen dat dat anders wordt. We wilden uitvinden wat er gebeurt als je eens uit je hokje stapt: kun je als homo toch bevredigende seks hebben met een meisje? Mij lukte het en dat was best een openbaring. Eigenlijk zouden we de mens in zijn geheel meer als seksueel wezen moeten zien.

Hebben jullie die boodschap goed overgebracht?
Het langetermijneffect vind ik lastig te bepalen, maar ik weet wel dat na de première iedereen ineens seks met elkaar wilde. Mensen zeiden: ‘Wat zijn we toch met zijn allen aan het doen? We moeten iets veranderen, weg met de hokjes!’

Kwam er veel kritiek?
Van tevoren wel. Toen bekend werd dat we die documentaire gingen maken, voorspelde ik Nicolaas een krantenkop waarvan ik zeker wist dat die zou komen. Die kop kwam ik later letterlijk tegen: ‘Homo heeft seks met vrouw van belastingcenten.’ Maar achteraf was iedereen dus heel positief en was het duidelijk dat het geen eenvoudige seksfilm was.

Hoe zit het met je liefdesleven?
Dat heb ik op dit moment niet echt. Ik ontmoet maar weinig jongens die ik écht leuk vind. En eigenlijk val ik niet op homo’s, dat maakt het allemaal behoorlijk lastig. Mensen denken altijd dat ik een wild leven heb, maar dat valt wel mee eigenlijk.

In een van je columns schreef je over liefdesverdriet, je bent dus wel eens verliefd geweest.
Sterker nog, ik heb twee keer liefdesverdriet gehad. Dat is echt de hel. Het voelde alsof ik doodging. Vooral de laatste keer ging het op een heel nare manier uit. Ik heb me twee maanden lang gevoeld alsof iemand keihard met een pan op m’n hoofd had geslagen. Ik bleef de ‘zzzzoem’ van de klap de hele tijd horen.

Op Instagram staat een foto van jou en je zus.
Ja! Ze is 25, jonger dan ik. Pasgeleden zijn we samen naar Bali geweest. Vroeger hadden we wel eens ruzie en gooiden we met de afstandsbediening naar elkaar, maar de laatste jaren is onze band beter en beter geworden en we blijken steeds meer op elkaar te lijken. We mopperen allebei vaak op onze ouders, want die zijn allebei gek. Daar kunnen we elkaar ook wel in vinden.

Wat vinden je zusje en jullie ouders ervan dat je bekender aan het worden bent?
Ze zijn heel trots op me. Tijdens de première van Een man weet niet wat hij mist vond ik het wel heel spannend; ik had de dvd het liefst van tevoren al met hen willen kijken. Dat was niet gelukt. Ze reageerden na afloop heel positief. Mijn moeder moest zelfs een beetje huilen van blijdschap. Zij maakt ook altijd foto’s met haar telefoon als ik op tv ben, en die zet ze dan op Facebook. Heel schattig eigenlijk. Gelukkig blijft mijn familie verder heel nuchter, het maakt ze echt geen reet uit.

En wat vind je zelf van je fame?
Het is dubbel. Ik wil dat iedereen me kent, maar niet herkent. Ik vind mijn werk heel leuk en ik wil dan ook dat zoveel mogelijk mensen het zien of lezen. Ik ga niet voor tien, maar voor tienduizend. De andere kant van het verhaal is dat ik niet herkend wil worden. Tegenstrijdig hè? Toen Een man weet niet wat hij mist net uitkwam, ben ik een tijdje niet uitgeweest, omdat er steeds dronken mensen naar me toekwamen.

Je schrijft soms over andere mensen in je columns. Wel eens ruzie door gekregen?
Ik denk altijd goed na over wat ik wél en niet in mijn columns zet. Soms vertellen vrienden me bizarre verhalen die ik dan ontzettend graag zou willen gebruiken, maar dat kan niet altijd. Toch probeer ik me niet te veel in te houden. Ooit heb ik een nogal lullige column over Yolanthe geschreven. Maar ik heb haar altijd al stom gevonden en zeik haar al langer af. Het verschil is dat nu veel meer mensen het lezen. Maar moet ik daarom mijn mening matigen, of niet meer uitspreken? Dan zou ik mezelf verloochenen.

Wat als je Yolanthe een keer tegenkomt?
Ha, dat is mijn grootste nachtmerrie. Dan ren ik héél hard weg.

Noot van de redactie: na het interview heeft Tim een documentaire over zijn Yolanthe-afkeer uitgebracht.

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *