Whatsappen met Jeroen van Erp

Geen nieuwe content, maar wel heel erg leuk! Voor het geval je Paduaan #2 van 2014-2015 niet hebt kunnen bemachtigen: hier lees je alles terug. 

Door Josselin Gordijn

Jeroen is de mede-oprichter van ontwerpbureau Fabrique, dat hij in 1992 met twee anderen oprichtte. Inmiddels bestaat Fabrique uit meer dan honderd artists, engineers en storytellers en zijn ze te vinden in Amsterdam, Rotterdam en Delft. Fabrique is het bedrijf achter onder meer de sites van Rijksmuseum, de Tweede Kamer, Lowlands, Artis, Schiphol en Supertrash.

Fabrique is net zo oud als de meeste studenten van de FCJ. En toch blijven jullie vernieuwend.
Het is heel gek om te horen dat wij net zolang bestaan als de lezers! Wij hebben nog steeds het gevoel dat we een rookie zijn, maar dat zijn we niet meer natuurlijk. Er is de afgelopen 22 jaar een aantal grote momenten geweest die voor verandering zorgden. Zo maakten we in 1994 voor het eerst een website. In het begin werden we gezien als ‘rare jongens’. Andere ontwerpers zagen het World Wide Web in die periode nog niet als de toekomst. Toch is dat tot op heden ons grote succes.

Jullie hebben een portfolio waar je u tegen zegt. Jullie maakten sites voor van Viktor & Rolf, ING, Allerhande en 9292OV. Wat hebben jullie nog op het verlanglijstje staan?
Momenteel doen we een paar projecten in het buitenland. Dat zou ik graag willen uitbreiden. Daarnaast zou ik een keer een project willen doen waarvoor we een volledige carte blanche krijgen als het gaat om veranderingen doorvoeren. Het bankwezen bijvoorbeeld: dat zit vast in het huidige systeem. Ik zou dit graag opnieuw willen ontwerpen, dus vanaf nul beginnen.

Veel van jullie projecten zijn digitaal. Hoe kijk jij aan tegen het principe ‘print is dood’?
Ik denk dat er nog een aardverschuiving aankomt op dit gebied. Er zullen een hoop dingen naast elkaar blijven bestaan en ik denk dat print niet voorgoed verdwijnt, maar dat het zich opnieuw uit moet vinden.

Paduaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *